De Schoonhovense Fonteynkoeck

19,95

Het echte verhaal over de Fonteynkoeck, die nu door bakker Kok wordt gebakken en in de winkel op de Haven wordt verkocht, begon vierhonderd jaar geleden. In dit boek wil ik dat echte verhaal over de bakkers en hun koek vertellen: wat deze koek voor de stad heeft betekend en waar de naam van de koek werkelijk vandaan komt. Veertien generaties bakkers hebben gedurende een lange reeks van jaren het recept geheimgehouden en het voor de volgende generaties bewaard. Ik hoop dat u als lezer met mij tot de conclusie komt dat de Fonteynkoek bijzonder is. Niet alleen omdat de koek lekker is, maar ook om het verhaal. En dat koek en verhaal niet in de vergetelheid mogen raken. Deze koek behoort tot het cultureel erfgoed van de stad Schoonhoven.

Ad de Vaal (1942), majoor der Artillerie b.d. studeerde na het verlaten van de militaire dienst culturele en historische wetenschappen bij de HOVO van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Stadsgids in Schoonhoven, medeoprichter en voorzitter van de Stichting Stadswandelingen Schoonhoven en vele jaren bestuurslid van de Historische Vereniging Schoonhoven geweest. Lid van de HVS projectgroep ‘Schoonhovologie’.

Inhoud
Proloog 5
1. Inleiding 8
2. De voorgeschiedenis 14
3. De eerste jaren van de Schoonhovensche Gekruyde Fonteynkoeck 20
4. Bakker en Regent 28

Van Wijngaarden 29
Van Kempen 33
Van Solingen 37
5. Over de Grenzen 46
Fijn van Draat 47
6. Heden en Toekomst 60
Bakker Kok 61
Bakker in de Tweede Wereldoorlog 63
Wederopbouw 65
De toekomst verzekerd 67
Hofleverancier 69
7. Bakkers in een monument 70
Rijksmonument Haven 29 71
Rijksmonument Haven 57 74
Nabeschouwing 78
Dankwoord 79
Bronnen en Bijlagen 80
1. Bronnen 80
2. Parenteel van Joris Andriesz van Kempen 81
3. Parenteel van Johannis van Solinge 83
4. Parenteel van Gijsbert Fijn van Draat 88
5. Parenteel van Bart Kok 91
Tijdlijn 93
Noten 94
Verantwoording van de afbeeldingen 97

Inkijkexemplaar